Co je vliesová tapeta?

Vliesové tapety byly uvedeny na trh v polovině roku 2000 a rychle se prosadily jako preferovaný materiál pro mnoho kolekcí tapet. Ve skutečnosti byla nejméně polovina všech nových kolekcí tapet, které se objevily v posledních pěti letech, primárně vliesová (neboli netkaná).

 

 

Levnější vzory budou mít vinylový podklad, ale většina vzorů střední a vyšší třídy bude určitě vyrobena z vliesových materiálů.

vlies


Co přesně jsou ty vliesové tapety?

Stručně řečeno, jedná se o kombinaci přírodních a syntetických vláken. Je to stejný materiál, z něhož se vyrábějí kávové filtry, gázové polštářky, masky či čajové sáčky.  

A bez ohledu na název, tato směs přírodních a syntetických vláken téměř sama přispěla k oživení tapetářského průmyslu, jak ho známe dnes. Dalo by se říci, že nás vytáhla z temného tapetové středověku do renesance tapet. 

Má totiž spoustu výhod! Jaké?

 

1 - snadná instalace a odstranění

 

Vliesové tapety mají lehký papírový podklad, který se snadno věší a velmi snadno odstraňuje. Nemusíte se také obávat, že by se materiál časem příliš smršťoval nebo rozpínal. Ačkoli jsou vliesové tapety lehké, jsou navrženy tak, aby se zvedaly a spouštěly v dlouhých plynulých pásech.

Dovedete si představit, jak je to důležité, pokud jste někdy měli tu čest odstraňovat staré tapety. Celý proces se rychle změní v noční můru, když se papírový podklad začne rozpadat a vy ho musíte centimetr po centimetru odlepovat a seškrabovat ze zdi. 

Netkané tapety byly vyrobeny speciálně proto, že lidi chtěli takový druh tapet, které by se daly velmi snadno odstranit ze stěn, jakmile dosáhnou konce své životnosti.

 

2 - šetrnost k životnímu prostředí

 

Nevinylové tapety jsou šetrnější k životnímu prostředí, protože se k jejich výrobě nepoužívá vinyl. Pevné vinylové tapety mají své výhody, z nichž hlavní je jejich trvanlivost, ale výrobní proces vinylu (známého také jako PVC) je velmi náročný pro planetu  kvůli chemikáliím uvolňovaným do atmosféry.

Při výrobě netkané tapety se žádné takové chemikálie neprodukují, což znamená celkově výrazně nižší uhlíkovou stopu. Vliesový papír není stoprocentně přírodní, protože značná část jeho materiálu je syntetická, ale i tyto syntetické materiály zatěžují životní prostředí mnohem méně než jakýkoli vinylový výrobek. 

 

3 - omyvatelnost

 

Díky speciální směsi přírodních a syntetických vláken jsou vliesové tapety dostatečně pevné, aby se daly umývat. Nováček v oboru tapet si může myslet, že tyto dvě vlastnosti nejsou nic moc, ale každý starší člověk v tomto oboru by si rychle řekl něco jiného.

Tapety nebyly vždy tak snadno omyvatelné jako nyní. Tedy, vinyl byl, ale ne některé z ostatních vzorů na bázi papíru. Považujeme za samozřejmost, že můžete polít tapetu v kuchyni a jednoduše ji smýt vlhkou houbou. V minulosti by taková skvrna zanechala stopu, kterou byste nemohli snadno odstranit. Buď byste museli danou část stěny vyměnit, nebo se s ní smířit. Vliesové tapety se pozoruhodně snadno udržují v čistotě.

 

4 - prodyšnost

 

Tapetářský průmysl se v 90. letech propadl kvůli strachu z plísní. Během tohoto desetiletí se plísně staly horkým tématem a tapety byly jedním z obětních beránků (nebyly příčinou plísní, ale přesto se na průmysl kvůli nim útočilo). Netkaná vlákna, vlies - tento problém vyřešila, protože materiál je vyroben tak, aby dýchal. To znamená, že vlhkost není uzamčena mezi papírem a stěnou, čímž se eliminuje problém plísní a hniloby.  

I když nejsou tak odolné jako některé jiné výrobky na bázi vinylu, netkané tapety jsou ideální pro mnoho různých použití. Poskytuje nejlepší aspekty všech světů. 

Snad jste se dnes naučili něco nového a již jste celý netrpěliví si domů objednat Vaši první novou luxusní tapetu WALL1. 

 

Zpět do obchodu